Voltawijk in Elsene: 46 sociale woningen volledig gerenoveerd

18/10/2022
Tekst

Vandaag is de volledige renovatie van een geheel van individuele woningen en kleine appartementsgebouwen in de Voltawijk in Elsene ingehuldigd. Deze woningen, beheerd door openbare vastgoedmaatschappij BinHôme, bieden woongelegenheid aan 46 gezinnen en komen tegemoet aan de vraag naar hoogwaardige sociale woningen die aan de huidige normen voldoen.

Een hele wijk in volle herwaardering

De grondige renovatie maakt deel uit van een grotere renovatiegolf die BinHôme in de hele wijk coördineert. Naast de Voltawijk worden ook de Vandeurenwijk en een groep gebouwen in de Pleisterstraat, op een steenworp afstand, gerenoveerd.

"Deze renovatie van 46 woningen maakt deel uit van de ingrijpende renovatie van de Boondaelwijk die meer dan tien jaar geleden begon. Tot nu toe worden 200 woningen gerenoveerd in een wijk met 640 woningen. Eind 2023 zullen de werken achter de rug zijn en zullen wij van een nieuwe wijk kunnen spreken", volgens Simon Collignon, Voorzitter van Binhôme.

Een rustige woonwijk met rijhuizen in een kwaliteitsvol decor

De bouw van de Voltatuinwijk door architect Joseph Caluwaers begon in 1914 en werd voltooid rond 1924. De funderingen van de huizen werden tijdens de oorlog gebruikt als loopgraven.

De woningen, meestal eengezinswoningen met 3 tot 5 slaapkamers en enkele kleine gebouwen met appartementen met 1 tot 2 slaapkamers, bevinden zich in de Eerlijkheidsstraat, de Victor Semetstaat, de Ordestraat en de Ooienstraat.

De straatgevels werden gerestaureerd met behoud van het oorspronkelijke erfgoedkarakter ervan, maar zijn van binnenuit geïsoleerd. De achtergevels zijn voorzien van eigentijdse bijgebouwen die aansluiten op het ritme van de stad. Ze hebben grote houten erkers die voor veel licht en visueel contact zorgen met de omringende natuur. De uitbreiding achteraan respecteert het ritme van de gevels en het stedelijke aspect van de tuinwijk. De huizen hebben een achtertuintje.

De woonkamers van de huizen liggen achteraan, waardoor ze profiteren van de openheid en het uitzicht op de tuin. De woonkamer ligt op de volledige breedte van de gevel en geeft volledig uit op de tuin, met de keuken in het hart van het huis.

Het interieur is volledig gerenoveerd en van binnenuit geïsoleerd. De ramen zijn vervangen. De afwerking is verzorgd, de muren en het houtwerk zijn hersteld en in bijpassende kleuren geschilderd. Het geeft de huizen nog meer cachet.

Ook de technische installaties zijn aangepast aan de huidige manier van leven.

Uitstekende energieresultaten

Op energetisch vlak werd de isolatie van binnenuit uitgevoerd om de erfgoedkwaliteiten van de gevels te behouden. De verkregen EPB-certificaten variëren van C tot D.

“Met het renovatieproject Volta 2, sluit BinHôme zich volledig aan bij onze wens om de energiescores van sociale woningen te verbeteren en de facturen van onze huurders te verlagen. De Voltawijk heeft er nu 46 ruimere en lichtrijkere woningen bij, die alle normen van comfort, veiligheid en laag energieverbruik behalen. Dat is mijn wens voor alle sociale woningen van ons gewest,” verduidelijkt Staatssecretaris Nawal Ben Hamou.

Bieke Comer, Voorzitster van de BGHM, besluit: "De BGHM is blij dat zij haar operationele ondersteuning heeft kunnen bieden bij de renovatie van deze prachtige wijk van onze partner Binhôme. Deze woningen zijn het bewijs dat we met uitgebreide renovatiewerken een goed comfortniveau voor de huurders en uitstekende energieresultaten kunnen bereiken, zelfs in woningen die 100 jaar geleden zijn gebouwd.”

Architecten: Atelier d'Architecture A4 SPRL + P&P Architectes SPRL

Aannemer: Jacques Delens

Project/Werf
Back to top