Project Raphaël in Anderlecht: Verbouwing van een industrieel gebouw tot 13 energiezuinige sociale woningen

28/09/2022
Tekst

BRUSSEL, 28 september 2022 - Huurderscoöperatieve Comensia en de BGHM vierden gisteren de inhuldiging van de renovatie/herbestemming van een voormalig industrieel gebouw in hartje Anderlecht. 13 gezinnen zullen er nieuwe woningen met uitstekende energieprestaties kunnen bewonen.

Aankoop en renovatie van een voormalig industrieel gebouw

Sinds 2015 zoekt Comensia actief naar mogelijkheden om gronden, bestaande woningen, kantoorgebouwen, industrie of andere eigendommen te kopen met het oog op het creëren en ontwikkelen van nieuwe woningen.

In het kader van de regionale operatie Alliantie Wonen kocht Comensia in 2016 een voormalig industrieel magazijn. Dit leegstaande gebouw in de Raphaëlstraat in Anderlecht werd volledig gerenoveerd.

“Het project Raphaël is een mooi voorbeeld van de transformatie van een oud industrieel gebouw naar woningen. Dit toont aan dat we geen enkele piste onbenut laten om snel het aanbod aan woningen uit te breiden voor gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning,” verduidelijkt Staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou.

13 volledig gerenoveerde sociale woningen

Het project bestaat voor de helft uit woningen voor grote gezinnen: er zijn drie appartementen met drie slaapkamers en drie appartementen met vier slaapkamers. Er is ook een tweekamerappartement voor personen met beperkte mobiliteit op het gelijkvloers. Verschillende woningen hebben twee gevels, waardoor de bewoners de hele dag kunnen profiteren van een maximum aan natuurlijk licht.

Om de dynamiek van de buurt te versterken, is op het gelijkvloers van het gebouw een gemeenschapsruimte gecreëerd die zal dienen als ontmoetingsplaats voor de bewoners van het gebouw en de naburige sociale woningen. Er zijn ook 6 parkeerplaatsen voorzien.

Bij de renovatie is het industriële karakter van de gevel zoveel mogelijk bewaard door de bakstenen te behouden en een pleisterlaag over de isolatie aan te brengen. Bijzondere aandacht werd besteed aan de isolatie van de gebouwschil, de akoestische isolatie en de installatie van efficiënte ventilatie in de flats.

De nieuwe huurders zullen binnenkort hun nieuwe woningen kunnen betrekken.

Project/Werf
Back to top