8 sociale zeer laag-energiewoningen gerenoveerd in een voormalig kantoorgebouw in Schaarbeek

24/11/2021
Tekst

BRUSSEL, 24 november 2021 - Onlangs werd de volledige renovatie van een voormalig kantoorgebouw in Schaarbeek voltooid. 8 gezinnen, waaronder de helft personen met beperkte mobiliteit, kunnen vanaf december hun intrek nemen in hun nieuwe woning.

De voormalige kantoren van de Schaarbeekse Haard verbouwd tot woningen

Het Gilisquetgebouw, gelegen in de Gilisquetstraat 147 in Schaarbeek, aan de rand van de Tuinwijk Terdelt, bood vroeger onderdak aan de kantoren van de Schaarbeekse Haard:

"Veel Schaarbekenaars kennen dit gebouw omdat de Schaarbeekse Haard er kantoor hield tot september 2012, toen de OVM naar de Trooststraat verhuisde. Het gebouw werd daarna even gebruikt door het sociaal verhuurkantoor van Schaarbeek," verduidelijkt Myriam Boxus, voorzitster van de Schaarbeekse Haard. "Sommige medewerkers van de OVM hebben jarenlang in die voormalige kantoren gewerkt, en het is dan ook met veel herinneringen en een zekere emotie dat zij deze nu aan nieuwe gezinnen te huur aanbieden."

De helft van de woningen in het Gilisquetgebouw is bestemd voor personen met beperkte mobiliteit en heeft twee of drie slaapkamers. Goed nieuws voor gezinnen die op een aangepaste woning wachten!

Grondige renovatie met respect voor het architecturaal erfgoed 

Het gebouw onderging een heuse metamorfose en grondige renovatie en maakte plaats voor 8 zeer ruime en heldere woningen.

De voorgevels bleven behouden en werden gerestaureerd om niet aan het erfgoedkarakter van de site te raken. De achtergevels werden wel afgebroken en herbouwd om de woonruimte te vergroten. De achtergevel kreeg een eigentijds ontwerp en alle woningen hebben grote ramen die aansluiten op zuidgerichte terrassen die uitgeven op de achtertuin en het achterliggende landschap.

Er is bijzondere aandacht besteed aan de duurzaamheid van het gebouw en de woningen hebben een laag energieverbruik. Ze zijn thermisch goed geïsoleerd en luchtdicht en beschikken bovendien over een gecentraliseerd ventilatiesysteem met, zonnepanelen voor de voorverwarming van het collectieve warmwatersysteem en een collectieve stookplaats op gas.

Gemeenschappelijke buitenruimte

Achteraan geeft het gebouw uit op een gemeenschappelijke tuin met een greppel voor de regenwateropvang en er werd gezorgd voor een ruime fietsenstalling.

Een buitenhek verschaft de bewoners van het gebouw een gebruiksvriendelijke en rechtstreekse toegang van buitenaf.

"Met het project Gilisquet komt het team van de Schaarbeekse Haard tegemoet aan de wens van de regering om alle oplossingen te benutten om het openbare woningenpark uit te breiden, ten voordele van de families die dit het meest nodig hebben. Dit keer via de omvorming van een kantoorgebouw naar 8 lichtrijke en ruime woningen voor sociale huurders. Een kwaliteitsvolle renovatie die ook het historisch erfgoed van de wijk bewaart en opwaardeert," beaamt Staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou.

Bieke Comer, Voorzitster van de BGHM, besluit: "Dit mooie project verruimt het aanbod van kwaliteitsvolle sociale woningen, in het bijzonder voor personen met beperkte mobiliteit. De renovatie hechtte veel belang aan duurzaamheid, een aspect dat erg belangrijk is voor de BGHM en de sector met oog op de impact op het klimaat. In Schaarbeek lopen bovendien nog vele andere renovatie-, bouw- en aankoopprojecten, die in de loop van de komende maanden en jaren zullen worden voltooid."

 

BGHM
Sara VAN DEN EYNDE
Communications Manager
+32 2 600 10 72

svandeneynde@bghm.brussels

De Schaarbeekse Haard
Pascale FAUCONNIER

Coördinatrice Communicatie
pfauconnier@fsh.be

Kabinet Nawal Ben Hamou
Annaïk DE VOGHEL
Woordvoerster
+32 472 71 99 31

adevoghel@gov.brussels

 

Project/Werf
Back to top